Zastávkové mysy

Please sign in to vote.

Added by vlákno

Při rekonstrukcích tramvajových tratí se čím dál víc používají zastávkové mysy, které zužují průjezdní profil a představují překážku pro cyklistu, jedoucího při pravém okraji vozovky. Před mysem vznikne místo, které je zejména pro cyklistu nebezpečné - musí prudce změnit směr jízdy a často je nucen vjet mezi koleje, protože mezi pravou kolejí a nástupní hranou mysu je málo místa. To může způsobit kolizi s autem nebo tramvají jedoucí za ním nebo pád při najetí na kolejnici pod malým úhlem nebo na mokrém povrchu.
Zvlášť nepříjemné jsou mysy ve stoupání (při rekonstrukci Bělehradské vzniklé Nuselské schody a nová zastávka do centra Pod Karlovem) nebo na poměrně frekventované ulici (Právnická fakulta).
Řešení je přitom známé - vídeňská cyklozastávka, v Praze bohužel zatím na jediném místě na zastávce Krymská do kopce.

Nicméně, i když "cyklovídně" zatím standardně nevznikají, dají se podle mě malou rekonstrukcí doplnit. Bylo by dobré, kdyby to cyklokomise vznesla jako problém a donutila skrze radního pro dopravu městské organizace, aby cyklovídně standardně zapracovávaly do projektů. Dále by se vytipovaly zastávky, kde by se dodatečně cyklovídně zřídily.

Zde příklad z problematického průjezdu kolem mysů Bělehradskou: https://youtu.be/SWEJQYHu9A0?t=1m10s

Location

Issues nearby
Spinner Please wait…
Back to top